Νέες παρατάσεις για αυθαίρετα και εκτός σχεδίου
Σε σειρά παρατάσεων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος με διατάξεις που κατέθεσε στη Βουλή
Tην παράταση σημαντικών πολεοδομικών προθεσμιών για έναν ακόμα χρόνο προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση νέο πολυνομοσχέδιο, θεσμοθετώντας μεταξύ άλλων ευελιξία στις χρήσεις γης μέσω των υπό διαμόρφωση Ειδικών και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονταν και οι παρατάσεις των προθεσμιών, κρίθηκε όμως απαραίτητο να πάνε άμεσα προς ψήφιση, καθώς εξέπνεαν στο τέλος του έτους. Ετσι, η ηγεσία του ΥΠΕΝ τις ενσωμάτωσε ως ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα και την ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών. Οι παρατάσεις αφορούν την ολοκλήρωση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, τις οικοδομικές άδειες για συγκεκριμένο αριθμό κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Στόχος του υπουργείου είναι η διευκόλυνση των πολιτών και της διοίκησης στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.
Συγκεκριμένα, μετατίθεται για το τέλος του 2025 η ολοκλήρωση των διαδικασιών υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόμο, δίνοντας έναν ακόμα χρόνο περιθώριο στους ιδιοκτήτες για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Η προθεσμία της παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 46432019 (Α’ 193), περί υποβολής δικαιολογητικών στις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 41782013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 44952017 (Α’ 167), και στις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 40142011 (Α’ 209), που έχουν μεταφερθεί στον ν. 41782013, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Επίσης, οι προθεσμίες των περ. α’ και β’ του τρίτου εδαφίου της περ. ια) του άρθρου 99 του ν. 44952017 (Α’ 167), περί υποβολής δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος, παρατείνονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 και για δώδεκα επιπλέον μήνες από τη λήξη τους, αντίστοιχα» αναφέρεται στη ρύθμιση.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 παρατείνεται και η προθεσμία για την υποβολή αίτησης έκδοσης προέγκρισης ή και οικοδομικής άδειας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 40 του ν. 475920 της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης για τα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα» κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων. Η συγκεκριμένη παράταση αφορά περίπου 12.000 ιδιοκτησίες σε περιοχές όλης της χώρας στις οποίες δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 αιτήσεις για τη χορήγηση βεβαιώσεων όρων δόμησης. Παράλληλα, η ισχύς των προεγκρίσεων που έχουν εκδοθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 47592020 παρατείνεται έως την 31η Μαρτίου 2025, σε περίπτωση προγενέστερης λήξης τους.
Οσον αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. παρατείνεται για ένα ακόμα έτος η προθεσμία της παρ. 3 του άρθρου 39 του ν. 40302011 (Α’ 249), περί ολοκλήρωσης έργων τεχνικής υποδομής στις εκτάσεις των οιικοδομικών συνεταιρισμών. Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 παίρνει και η προθεσμία της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 41782013, περί εκσυγχρονισμού και κτιριακής επέκτασης σε νόμιμες χρήσεις κτιρίων ή εγκαταστάσεων, οι οποίες διατηρούνται, καθώς και σε χρήσεις οι οποίες προβλέπονται από οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 28312000. Τέλος, έως τις 31 Μαρτίου 2025 παρατείνονται οι προθεσμίες του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 125ΚΑ του ν. 44952017, περί οριστικών εκθέσεων και πρωτοκόλλων κατεδάφισης, που εκπνέουν την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Στα σκαριά νομοσχέδιο για ευελιξία στις χρήσεις γης και στους όρους δόμησης
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο ερανιστικό νομοσχέδιο, θεσμοθετώντας μεταξύ άλλων την ευελιξία στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, ώστε τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια να μπορούν να προβλέπουν δυνητικές χρήσεις και δυνητική μείωση των ελαχίστων ορίων αρτιότητας.
Αυτό σημαίνει ότι στα πολεοδομικά σχέδια θα προβλέπονται εκ των προτέρων και χρήσεις γης υπό προϋποθέσεις, ώστε με την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών δικτύων, κυρίως σε εξωαστικές περιοχές, να καλύπτεται εκ των υστέρων η φέρουσα ικανότητα ανά περιοχή για οικιστικές επεκτάσεις, στρατηγικές επενδύσεις και άλλες χρήσεις γης, και να μπορούν να αρθούν με μια απλή διαπιστωτική πράξη οι περιορισμοί που θα έχουν επιβληθεί από τα Προεδρικά Διατάγματα των πολεοδομικών σχεδίων. Με την πρόβλεψη των υποδομών φέρουσας ικανότητας θα δίνεται η δυνατότητα μείωσης των στρεμμάτων αρτιότητας έως και 50%, και σε κάθε περίπτωση όχι κάτω των 4, που είναι ο ελάχιστος αριθμός στρεμμάτων. Βέβαια, η επιλογή της συγκεκριμένης οδού αναμένεται να οδηγήσει σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και να αφήσει περιθώριο για… παζάρια σχετικά με τις αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα μιας περιοχής, προκειμένου να προχωρήσει μια επένδυση.
Οπως έχει επισημάνει ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης (φωτό), θα προβλεφθούν χρήσεις γης, υπό προϋποθέσεις πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων που τις καθιστούν εφικτές, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υποστήριξε πως πρόκειται για μια μεταρρύθμιση-πρόνοια για την αναπτυξιακή προοπτική περιοχών της χώρας οι οποίες σήμερα περιορίζονται από συγκεκριμένες χρήσεις γης, διότι ελλείψει βασικών έργων υποδομών (π.χ., ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, αφαλάτωσης, οδοποιίας κ.λπ.) η φέρουσα ικανότητα είναι περιοριστική. Ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όταν κληθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δήμοι να πάρουν αποφάσεις για την επιλογή περιοχών σε σχέση με τις χρήσεις γης. Και αυτό διότι μετά, όταν θα γίνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, η πιθανότητα αλλαγής τους ή ο χρόνος αλλαγής τους θα είναι πολύ πιο δύσκολα.
Πηγή Εφημερίδα Δημοκρατία